Pages

Friday, January 28, 2011

Apabila Pembantu Rumah Jadi Bos


Salam buat semua pembaca, hari ni ummi nak cerita pasal pembantu rumah yang naik minyak... hahaha... NAIK MINYAK?? urmm..itulah dah lah duit kita habis beribu2 nak dapatkan passport la apalah untuk urusan dia kesini, bila dah sampai dia buat hal pula. Macam-macam cerita yang ummi dengar daripada kawan-kawan mahupun daripada pengalaman keluarga sendiri. Almaklumlah ummi ni SAHM tak perlukan pembantu rumah.. bekerja dari celik mata sampai la ke nak pejamkan mata.

Berbalik pada cerita ummi, Situasi yang berlaku ialah pada kak Z. Kak Z ni ummi dah anggap macam kakak ummi sendiri. sepanjang perkenalan ummi yang singkat dengan Kak Z, boleh ummi rumuskan dia seorang wanita yang sempurna.. cantik rupa wajah, tutur bicara yang sopan dan lemah lembut orangnya. Hari ni Kak Z datang ke rumah ummi untuk ambil barang-barangnya. Untuk pengetahuan semua, ummi membantu kak Z untuk menyiapkan projek sarjana kak Z.

Hari ini, Kak Z berlabuh lebih lama daripada biasa, banyak la cerita yang telah dibualkan..lebih kepada pembantu rumah beliau. Anak yang kedua baru berusia 2tahun tetapi Kak Z telah mempunyai 6 orang pembantu rumah. Pembantu rumah yang pertama, setelah disiapkan segala visa n passport datang ke sini seminggu kemudian larikan diri kerana anaknya ada di Malaysia.Pembantu rumah yang kedua, setelah siap semua 2minggu kemudian larikan diri juga kerana terpaut hati (ada boipren) pada lelaki entah berkenalan dari mana.

Pembantu rumah ketiga, ke empat, kelima diambil dari cara biasa begitu juga. sehinggalah pembantu rumah yang ke-enam. Pembantu rumah yang ke-enam sekarang ni telah melarikan diri untuk kali yang ke-3...sulit untuk difahami?hahaha.. mari ummi ceritakan satu persatu..

  • kali pertama melarikan diri-dia ditegur kerana sering keluar dari rumah. duduk melepak dirumah kawan-kawan Indonesia..bukan sekali sehari tau! EMPAT kali sehari....mana taknya??kalau ummi pun ummi tegur.. bila ditegur..dia mengherdik dan memarahi kak Z seolah-oleh Kak Z yang bersalah..kemudian melarikan diri...seminggu kemudian rujuk balik sebab tak tahan dengan majikan baru yang garang

  • Kali kedua - sikap keluar rumah tidak berubah, sehinggakan pada suatu pagi dia keluar dari pagi sehingga tengah hari. Kerja yang sepatutnya dilakukan terbengkalai. Lalu Kak Z dengan niat hendak mengajar mengunci pintu. dia mengamuk sakan lalu keluar dari rumah untuk sekian kali. 2minggu kemudian rujuk semula...

  • Kali Ketiga - anak yang kedua kak Z merengek ketika ditidurkan oleh pembantu rumah. Kak Z menjengah ke dalam bilik dan bertanya tentang apa yang anaknya mahu sampai merengek begitu. Apa yang Kak Z dapat ialah balingan dari pembantu rumahnya. Kak Z bersabar lalu ke ruang tamu untuk berbual dengan suaminya. kemudian, tiba-tiba pembantu rumahnya mengambil beg dan barang-barang rumah yang lain mencampakkannya dihadapan mereka suami isteri. sampai sekarang dia melarikan diri dan sms kak Z supaya ambil dia dirumah rakan nya. Tetapi hati kak Z dah tawar.
Daripada penceritaan Kak Z dia bayar pembantu rumahnya agak lumayan (hampir 1k)... yelah tak berbaloi untuk kerja yang sedikit... hanya menjaga anak kak zu dan membersihkan rumah. Memasak langsung tidak disentuh alasannya dia tak pandai..padahal umur sudah mencecah 45tahun.

Kalau kita sebagai Kak Z adakah kita akan bertahan? Kak Z memang memerlukan pembantu rumah, dengan kerja-kerja sampingan (2kerja) sambil tu belajar sepenuh masa, menjaga 2org anak, dan juga menjaga keperluan suami. Apa yang ummi doakan semoga Kak Z akan dapat yang lebih baik...

itulah kan... bila pembantu rumah dah jadi macam bos...macam2 hal jadinya...

Thursday, January 27, 2011

Menjaga hati terus sakit hati..


Salam sejahtera buat semua pembaca. Membaca tajuk topik ni saja ada yang boleh mengagak apa yang bakal ummi bizacarakan. Tambahan lagi untuk masyarakat melayu kita yang sering di kaitkan dengan adab sopan dan penuh dengan tatasusila.. setiap kita harus menjaga hati dan perasaan orang lain samada dengan perlakuan kita atau dengan pertuturan kita.

Kadang-kala bila terlalu menjaga hati dan perasaan orang lain, kita yang menanggung akibat dan deritanya. Ummi seorang yang pendiam ketika sekolah menengah.. sampaikan ada yang tidak mengenali ummi di sekolah menengah. Student yang low profile gitu-gitulah... dengan rupa yang sederhana, pelajaran yang sederhana menyebabkan ummi selesa begitu di sekolah. Apabila melangkah ke alam yang lain, menjadi pelajar Universiti. Ummi bergaul dengan orang ramai.. dengan rakan-rakan yang berlainan tacara dan kehidupan, daripada mereka Ummi belajar untuk mempertahankan diri dan tampil dengan gagah apabila ditindas. Tidak takut untuk meluahkan buah bicara.. bagus kan?

Mahupun mempunyai kadar self-confidence yang tinggi. Kadangkala ummi tidak menghiraukan kesan dari pertuturan dan perbuatan Ummi, itu yang membuatkan ummi sesal dan sepatutnya ummi mengimbangi semuanya supaya tiada yang sakit hati. Jadi, kepada yang pernah terasa hati dengan ummi.. ummi betul-betul memohon kemaafan dari kalian.

Apabila angka pada umur semakin meningkat, kita akan mengimbas perkara lalu dan bermuhasabah diri. Jangan hanya merasakan diri anda sahaja yang benar. Fikirkan situasi orang perseorangan yang berada di persekitaran anda. Fikirkan segalanya supaya kita tahu akibatnya.

Salam sayang,

Tuesday, January 25, 2011

biskut coklat cip...


Setelah diperli beberapa hari yang lepas oleh Abah Iman.. ummi pun dengan terasa hati n pedih hulu hati menundukkan muka...waakakka...takde la sampai pedih hulu hatinya..

Abah Iman perli ummi asik beli biskut je...padahal dulu semua buat...

Jadi?? Ummi mengorak langkah didapur.. membuat aksi-aksi yang terlampau di dapur. Kecah habis dapur kejap tadi..takpe2 ummi dah kemas balik..

Alhamdulillah..akhirnya terhasil lah sepinggan biskut coklat cip yang besar-besar..macam nak bagi dinosour makan je? wakkakaka... takde lah ummi memang suka buat besar-besar makan 2keping dah kenyang... tak macam biskut famos amous tu..kocik2 bona ummi tgk...hahaha

bila buat sendiri memang puas hati.. sebab? boleh letak banyak2 coklat cip... boleh buat apa2 bentuk yang kita suka n besar mana yang kita nak... best kan? Apa lagi??? buat la biskut ni cepat2..nak resipi?pm la...

Related Posts with Thumbnails