Pages

Saturday, April 24, 2010

ummi dimana pelangi??


Tadi tetiba p0p 0ut dari kepala pasal pelangi...lamanya dah tak nampak pelangi..suatu masa nanti bila iman dah besar, aku akan cerita pasal betapa bahagianya kalau dapat melihat pelangi yang cantik..betapa tenangnya hati melihat pelangi...urmm..dah lama betul tak nampak pelangi..last aku nampak sang pelangi pada last month lepas hujan..kat kampung..kt putrajaya ni tak nampak p00n lagi..rindunya pada pelangi keindahan ciptaan-Nya...urmm..tapi macam mana nak jawap kalau iman tanya suatu masa nanti..

Friday, April 23, 2010

Best Bits of Project Alpha Season 1 -- (ProJek Alpha season 2)

urmm..masa buka web nuffnang tadi...urmm macam best je kalau nak join kan?hahahaha..projek ni dah mula pada 19april lagi, dan akan dikeudarakan secara maya..hahahha..secara online kat www.projectalpha.com.my. setiap hari ada 49 episod..huhuks...banyak tuh...urmm..apa kata ikuti je episod-episod yang akan diatayangkan...n yang telah pon di tayangkan. yang bestnya...top2 bloggers pon akan ada..hahahha...otai2 blogger la..banyak nama2 besar...artis2 la weii...Diana Danielle, Fouziah Gous, Mawi, Syafinaz Selamat, dan banyak lagi..tapi tu je la nama2 yang aku tau n dapat info...

macam best je kan????dengar2 macam season 2 ni semua pasal bloggers yang tgh ada n meningkat naik ni..projek ni bukan kat semenanjung je kat sabah n sarawak pon included..(kalau tak silap la).blogger2 yang ikut sekali dalam projek ni macam..ninie ahmad, azwan ali, Ky teoh, urgghh..banyak lagi sebenarnya...apa kata kita join n take pasrt dalam menjayakan projek alpha season 2!!!

Project Alpha Season 2 is presented by Adidas Action 3 and supported by P1 and MAS

PeTua uNtuk meNjadi siHat! (waNita2 N gaDis2)

Actually petua2 ni aku dapat daripada abg aku sendiri...Thanks Pak lOng...kita kongsi2 lah bersama...

1.Terlalu lama berdiri -
mer0sakkan tulang. Urat - urat sekitar kaki menjadi kembang.

2. Terlalu lama duduk - mer0sakkan lipatan daging. Akan mudah dihinggapi penyakit tua. Tubuh badan menjadi kendur.

3. Terlalu lama berjalan - mer0sakkan urat. Dalam pada itu haid akan menjadi tidak teratur dan tidak menentu masanya.

4. Terlalu lama melihat - mer0sakkan darah. Darah haid menjadi lebih k0t0r dari kebiasaannya.

5. Terlalu banyak tidur - mer0sakkan tenaga. Menjadi pemalas. Jauh j0d0h.Selalu berangan-angan. Urat - urat disekitar rahim menjadi tidak kuat. Mudah dijangkiti kemandulan.

6. Terlalu riang/gembira - mer0sakkan usus. Mudah dijangkiti keputihan

7. Terlalu kerap marah - mer0sakkan hati. Cepat kelihatan tua.

8. Terlalu banyak berfikir - mer0sakkan limpa. Kulit muka cepat berkedut. Haid tidak menentu & dalam waktu tidur kerap mengalami sentakan kaki atau tangan. Kesihatan rahim sekitarnya mudah terjejas.

9. Terlalu banyak bersedih - mer0sakkan jantung.

10. Terlalu merana - mer0sakkan paru-paru.

11. Terlalu takut - mer0sakkan ginjal. Apabila fungsi ginjal terjejas, b0leh mengakibatkan gejala kencing manis dan lemah jantung.

12. Terlalu kerap terkejut - mer0sakkan pundi hempedu. Gejala pening kepalakerap dialami. Haid menjadi tidak menentu dan pendarahan yang terkadang terlebih.

13. Terlalu banyak makan - mer0sakkan pencernaan. Mudah mengalami keletihan, malas dan selalu mengantuk. Bahagian sulit kurang bersih (semakin banyak 'ragam' lauk/makanan yang dimakan, semakin terjejas kesihatan dan kebersihan bahagian sulit kita)

14. Terlalu banyak minum minuman berais - mer0sakkan 0t0t & lambung. Badan dan payudara menjadi lembik. Berat badan meningkat. Mudah diserang penyakit & tidak kelihatan awet muda

15. Terlalu banyak masa lapang - mer0sakkan fikiran. Kelapangan masa yang terlalu banyak menimbulkan berbagai khayalan dan menimbulkan berbagai penyakit jiwa, kecuali masa lapang diisi dgn aktiviti hidup yg p0sitif ..

sama2 lah kita amalkan!masalahnya kadang2 kita ni terlupa n perlu sentiasa diingatkan...hehehhehe

PeSaNaN uNtUk SeMua

Pesanan ni aku dapat masa bujang2 lagi tapi bagus untuk semua..s0l0 atau dah berdua...sebagai nasihat dan untuk aku sebagai ingatan...maklumlah dah tua...mudah lupa...hahahhaha

Bila tgh cari calon....
Janganlah mencari isteri, tapi carilah ibu bagi anak-anak kita
Janganlah mencari suami, tapi carilah ayah bagi anak-anak kita.
Bila melamar...
Anda bukan sedang meminta kepada orang tua/wali si gadis,
tetapi meminta kepada Allah melalui orang tua/wali si gadis.
Bila akad nikah...
Anda berdua bukan menikah di hadapan penghulu,
tetapi menikah di hadapan Allah
waktu resepsi pernikahan....
Catat dan hitung semua tamu yang datang untuk mendoa'kan anda,
kerana anda harus berfikir untuk mengundang mereka semua dan meminta maaf apabila anda berfikir untuk BERCERAI kerana menyia-nyiakan do'a mereka.
Ketika malam pertama... :")
Bersyukur dan bersabarlah.
Anda adalah sepasang anak manusia dan bukan sepasang malaikat.
bila hidup bukan lagi untuk diri sendiri...
Sedarilah bahawa jalan yang akan dilalui tidak melalui jalan bertabur bunga,
tapi juga semak belukar yang penuh onak dan duri.
ketika rumah tangga dilanda gelora...
Jangan saling berlepas tangan,
tapi sebaliknya justeru semakin erat berpegang tangan
Bila bel0m ada anak...
Cintailah isteri atau suami anda 100%
Bila dah ada anak...
Jangan bagi cinta anda kepada (suami) isteri dan anak anda,
tetapi cintailah isteri atau suami anda 100%
dan cintai anak-anak anda masing-masing 100%.
Bila Ekonomi ak berapa nak stabil...

Yakinlah bahawa pintu rezeki akan terbuka lebar berbanding lurus
dengan tingkat ketaatan suami dan isteri.
Bila ekonomi dah pulih...

Jangan lupa akan jasa pasangan hidup yang setia mendampingi kita semasa menderita
Bila sudah bergelar suami...
Boleh bermanja-manja kepada isteri tetapi jangan lupa untuk bangkit secara bertanggung jawab apabila isteri memerlukan pertolongan Anda.
Bila sudah bergelar isteri...
Tetaplah berjalan dengan gemalai dan lemah lembut, tetapi selalu berhasil menyelesaikan
semua pekerjaan.
Bila sedang mendidik anak...
Jangan pernah berpikir bahawa orang tua yang baik adalah orang tua yang tidak pernah marah kepada anak,kerana orang tua yang baik adalah orang tua yang jujur kepada anak ....
Sedang anak mempunyai masalah...
Yakinilah bahawa tidak ada seorang anakpun yang tidak mahu bekerjasama dengan orang tua, yang ada adalah anak yang merasa tidak didengar oleh orang tuanya.
Bila ada ubat...

Jangan diminum, cukuplah suami, isteri sebagai ubat.

Thursday, April 22, 2010

tanggungjawab siapa yang lebey berat?

ni aku dapat dari email..unknown sender..tapi boleh kongsi2lah mana yang patut..

ORANG LELAKI......

Lelaki bujang kena tanggung dosa sendiri apabila sudah baligh manakala dosa gadis bujang ditanggung oleh bapanya.


Lelaki berkahwin kena tanggung dosa sendiri, dosa isteri, dosa anak perempuan yang belum berkahwin dan dosa anak lelaki yang belum baligh.


BERATKAN?

Hukum menjelaskan anak lelaki kena bertanggung jawab ke atas omak eh dan sekiranya dia tidak menjalankan tanggung jawabnya maka dosa baginya terutama anak lelaki yang tua, manakala pompuan tidak, pompuan hanya perlu taat kepada suaminya. Isteri berbuat baik pahala dapat kepadanya kalau buat tak baik dosanya ditanggung oleh suaminya. BERATKAN??

Suami kena bagi nafkah pada isteri, ini wajib tapi isteri tidak. Walaupun begitu isteri boleh membantu. Haram bagi suami bertanya pendapatan isteri lebih-lebih lagi menggunakan pendapatan isteri tanpa izin ini.

Banyak lagi lelaki lebih-lebih lagi yang bergelar suami perlu tanggung. Kalau nak dibayangkan beratnya dosa-dosa yang ditanggungnya seperti gunung dengan semut. Itu sebabnya mengikut kajian nyawa orang perempuan lebih panjang daripada lelaki. Lelaki mati cepat kerana tak larat dengan beratnya dosa-dosa yang ditanggung (ini tak konpom betul tak..ikut kajian yang ada je) Tetapi orang lelaki ada keistimewaannya yang dianugerah oleh Allah SWT .

Ini orang lelaki kena tahu, kalau tak tahu kena jadi perempuan.
Begitulah kira-kiranya.


ORANG POMPUAN :


Auratnya lebih susah dijaga berbanding lelaki. Perlu meminta izin dari suaminya apabila mahu keluar rumah tetapi tidak sebaliknya. Saksinya kurang berbanding lelaki.... Menerima pusaka kurang dari lelaki. Perlu menghadapi kesusahan mengandung dan melahirkan anak. Wajib taat
kepada suaminya tetapi suami tak perlu taat pada isterinya.

Talak terletak di tangan suami dan bukan isteri. Wanita kurang dalam beribadat kerana masalah haid dan nifas yang tak ada pada lelaki. Pernahkah kita lihat sebaliknya??


Benda yang mahal harganya akan dijaga dan dibelai serta disimpan di tempat yang tersorok dan selamat. Sudah pasti intan permata tidak akan dibiar bersepah-sepah bukan? Itulah bandingannya dengan seorang wanita. Wanita perlu taat kepada suami tetapi lelaki wajib taat kepada ibunya 3 kali lebih utama dari bapanya.


Bukankah ibu adalah seorang wanita?
Wanita menerima pusaka kurang dari lelaki tetapi harta itu menjadi milik peribadinya dan tidak perlu diserahkan kepada suaminya, manakala lelaki menerima pusaka perlu menggunakan hartanya untuk menyara isteri dan anak-anak.

Wanita perlu bersusah payah mengandung dan melahirkan anak, tetapi setiap saat dia didoakan oleh segala haiwan, malaikat dan seluruh makhluk ALLAH di mukabumi ini, dan matinya jika kerana melahirkan adalah syahid kecil. Manakala dosanya diampun ALLAH (dosa kecil).


Di akhirat kelak, seorang lelaki akan dipertanggungjawabkan terhadap 4 wanita ini: isterinya, ibunya, anak perempuannya dan saudara perempuannya. Manakala seorang wanita pula, tanggungjawab terhadapnya ditanggung oleh 4 org lelaki ini: suaminya, ayahnya, anak lelakinya dan saudara lelakinya.

Seorang wanita boleh memasuki pintu Syurga melalui mana-mana pintu Syurga yg disukainya cukup dengan 4 syarat sahaja: sembahyang 5 waktu, puasa di bulan Ramadhan, taat suaminya dan menjaga kehormatannya.


Seorang lelaki perlu pergi berjihad fisabilillah tetapi wanita jika taat akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada ALLAH akan turut menerima pahala seperti pahala orang pergi berperang fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata.

Masya ALLAH .. .sayangnya ALLAH pada wanita. Seorang wanita adalah pelengkap dan sememangnya istimewa di sisi seorang lelaki, tetapi ingatlah wahai lelaki...kamu sebenarnya adalah istimewa disisi Allah, maka dengan sebab itu DIA mengangkat kamu menjadi pemimpin....maka dengan keistimewaan itu, JAGALAH dan HARGAILAH wanita sebaik-baiknya. ..supaya kelak masing2 lelaki dan wanita dapat pulang mengadap Allah dalam keadaan istimewa disisiNYA.. "Berpeganglah kamu sekelian dengan tali Allah dan janganlah kamu berpecah-belah, dan ingatlah nikmat Allah atas kamu, seketika kamu bermusuh-musuhan telah dipersatukanNya hati kamu semuanya, sehingga dengan segera kamu telah menjadi bersaudara dengan sebab nikmatNya.(Ali-Imran:103)


p/s: sayangilah perempuan yang ada disekeliling anda...tak kira ibu, isteri, anak...makcik atau siapa saja..kerana tanggungjawab wanita juga amat penting dalam kehidupan seorang lelaki

Wednesday, April 21, 2010

experience masuk bilik bedah

masuk bilik bedah bef0re the exact time for me!...st0rynye macam ni...sakit start masa pukul 3am..gerak my hubby...sakitnya tak terkira..i thought dah keguguran dah masa (masa tu pregnant dalam 4m0ns) tapi takde turun darah atau keluar lendir..nak buang air kecil sakit sangat..lastly hubby send t0 H0spital Sibu.tak00tnya rasa masa d0kt0r cakap u akan masuk bilik bedah untuk buang your cyst...cyst? apa tu???tak pernah didengar..tak pernah tau n tak nak ambil tahu pun pasal cyst dulu.....pukul 9am doc check n scan then, time tu juga book OR pukul 10am...pukul 10am siap2 masuk 0R. masa tu rasanya semua berjalan lancar..takde halangan p0n dalam proses untuk dari masuk ke hospital hingga la discharge dari wad..Tuhan permudahkan segalanya..syukur alhamdulillah!

45mins dalam OR...siap jua..1st thing yang aku tanya doc n my hubby masa kelua OR adalah..how about my baby?doc cakap he is fine..he is a survivor..

tanggal 13 mei 2009 lahirlah PrinCe CharMinG ummi n abah..hehe...urmm..time ni masuk OR again!!cesear ini lah gamba dia..masa ni tak sampai 3/4jam pon dia kelua...masa sepetnya...really looks his granpa masa ni..tapi sekarang dan macam abahnya..hahhaha..he is my all..pelengkap kehidupan..berbaloi rasanya masuk bedah 2kali untuk dia..n untuk my hubby...

bawah ni all about ovarian cyst dari wiki...

An ovarian cyst is any collection of fluid, surrounded by a very thin wall, within an ovary. Any ovarian follicle that is larger than about two centimeters is termed an ovarian cyst. An ovarian cyst can be as small as a pea, or larger than an orange.

Most ovarian cysts are functional in nature, and harmless In the US, ovarian cysts are found in nearly all premenopausal women, and in up to 14.8% of postmenopausal women.

Ovarian cysts affect women of all ages. They occur most often, however, during a woman's childbearing years.

Some ovarian cysts cause problems, such as bleeding and pain. Surgery may be required to remove cysts larger than 5 centimeters in diameter.(mine is 18cm)..berat almost 1kg..ya rabbi...dugaan dari-Nya


HoLa!!

urmm..penat perah 0tak..apa lah aku nak tulis for the FIRST time kat blog ni....lastly i end up dengan st0ry m0ry kenapa aku membuat bl0g ni...sementara si Iman Ni tgh tid0w...kalau dah bangun her0 ku yang s0rang ni surely tak b0leh nak buat apa2 dah

Actually, my br0 in law yang mengajak buat bl0g ni..dia p0n dah ada bl0g dia sendiri...(moneyvto.blogspot.com)..then akhirnya my hubby pon pujuk2 untuk buat bl0g ni..Iman dah bangun!!!tapi still g0lekk2 kat tilam bucuk dia tu..xpe2...g00d sign..b0leh teruskan lagi..sementara tak buat bising lagi tu...

Then, i ask my l0velyfren...eja..simfonikasih.net...dia dah lama dalam bidang ni..dah ada kedai jual barang baby lagi..minta tolong dia..tunjuk ajar skit2...she is my sifu!hahahhaha...TQ ja..

Lastly, being a mum membuatkan aku rasa ada m0dal nak cerita kat semua..pengalaman n pandangan sebuah kehidupan daripada kacamata seorg perempuan...girls r0cks!hahhahaha... apapun jangan lupa ikuti cerita2 yang bakal aku post kan kat blog ni..mostly cerita daripada seorg ibu muda la...(muda ke?)

thats all f0r n0w...iman dah busy2 baling2 barang...dah membuat sign2 member0ntak..need to off n0w....see u then

Related Posts with Thumbnails