Pages

Monday, January 10, 2011

rahsia untuk cemerlang dalam A-Level

salam buat teman2 maya ummi yang masih sudi berkunjung di rumah ummi yang tak seberapa ni...alhamdulillah...

Semalam ummi dah karang2 apa la yang nak ditulis minggu ni...kebetula ummi penah jadi cikgu cabuk kat salah sebuah IPTS dulu..ummi pun nak share beberapa tips untuk cemerlang dalam subjek yang ummi penah ajar dulu..ummi ajar matematik... mathematic for A-Level..ummi ajar AS and A-level student.

Masa ummi mengajar mula2..salah seorang student ummi dapat "top in the world" dalam subjek maths. kembang kuncup la ummi..padahal budak tu memang pandai n bijak... lama skit ummi ajar...satu kelas yang ummi ajar semua dapat A...syiok kan??

Kemudian selepas ummi berhenti mengajar...student yang ummi ajar tu ada 7 orang dapat result "top in the world"...hahaha...bukan ummi nak bangga diri tapi ummi dah boleh detect tau...student mana yang boleh dapat top in the world result....

So?? kalau nak cemerlang dalam A-level...esp math la ye...
  1. adik2 kena buat semua past year paper...dari sesi 1year hingga 1 1/2 year...semua..WAJIB..takde yang terkecuali...
  2. bila dah buat past year paper...buat lagi sekali..biar hafal..hahahha..tak yah hafal lah..cuma adik2 boleh nampak macam mana trend soalan yang akan keluar.
  3. fahamkan setiap bab...cari apa yang susah bagi adik2 dan tanya lecturer!!!
  4. minta ayah n ibu doakan untuk adik2...insyaALLAH semua akan berjalan lancar...
  5. doakan ibu n ayah setiap hari!
OK??kalau nak jadi top in the world? hahaha...
  1. tulisan cantik dan mudah difahami
  2. jelaskan setiap langkah dalam menjawap soalan (anggapkan pemeriksa tidak tahu apa2)
  3. tulisan mestilah kemas n bersih
senang je kan??tapi kita tak praktikkan...tips ni bukan sahaja untuk student A-Level..tapi untuk UPSR, PMR, SPM...

2 orang berkata-kata:

irah said...

waduh waduhhhh....hahahahaha! mie, entry ko yg ni mmg kelakor la..:p teringat aku kat KTT!

ummi iman said...

ko nih...saja je la nak mengembalikan nostalgia yang ada

Related Posts with Thumbnails