Pages

Monday, August 16, 2010

FACEbook..keBURUKkan atau keBAIKkan

Macam-macam dunia sekarang...semakin banyak kemudahan...semakin banyak keCANGGIHan dalam kehidupan bagi memudahkan kita. Tapi kemudahan yang ada sering disalahgunakan.

Sebelum ini aku baru je tau dari laman sosial facebook yang pasal sorang ibu ni menghina negeri johor..urm...sekarang ini plak yang berlaku..korang klik la gamba kalau nak lebih clear view.


Semakin lama..orang dah semakin tidak menjaga tutur kata..kata-kata yang boleh menjadi senjata yang setajam pisau itu dibiarkan merosakkan diri. urm..ontahlah..akak pon tak tau la dek non oi...apa nak jadi ngan dunia sekarang.

JADI??banyak kebaikkan ke keburukkan kalau kita ada laman sosial nih..tepuk dada tanya iman la dik..

urm..akak nak kongsi kata-kata ni ngan korang..ini kata-kata yang akak pegang sampai sekarang..

"Orang yang BIJAK adalah orang yang berFIKIR dahulu sebelum berkata-kata..org yang BODOH adalah orang yang berkata-kata dahulu sebelum berFIKIR.."

RENUNG-renungkan...selamat beramal...

13 orang berkata-kata:

Notami said...

ummi iman..notami mintak copy gmbr dlm entry ni ye! gmbr jer..
hmm..pe nk jd la umat Islam zmn skrg nie..religious views x segan silu lak tulis Islam..mencemar nama baek Islam jer..

kakngah said...

tu sbb kenapa me xder FB
itu lom msk isteri2 & suami2 membuka aib psgn msg2 di FB..

Myzul said...

isk..isk..apala nk jd ngan diorang ni

ozzy said...

salam..
dasyatnya bahasa ..kenapa melenting sgt sampai camtu hmmmm...

ejum said...

dah biasa sngat dgan orang mencarut dalam fb..
dah makin menjadi2..

ummi iman said...

NOTAMI--amik je...
kak ngah...tula..rasa macam nak delete lak FB..tapi tu satu cara nak berhubung dengan rakan lama.
myzul--urm..macam2 dunia
ozzy--entahla...panas semacam..dia tak brfikir la tu
ejum--aah...budget demokrasi sangat..sampai tak ingat yang Esa...

Man Kuchai said...

salam,

Facebook kalau digunakan dengan cara baik maka baiklah jadinya...

Ann said...

salam

makin mjadi2 lah...yg herannya xmalu nk show off kt fesbuk...

Nur Hayaty said...

huhu teruk da macam ni,apa la nak jadi,huhu

Rama2Ungu said...

hmm..ntah hape2 la..zaman skarang ni terlalu bebas dah semua...pemikiran dan pelakuan..

ummi iman said...

entahla...apa nak jadi?
ini ke nant yang akan jadi pemimpin anak-anak ku nant?tak rela nak membayangkan semua tu...sakit rasanya

Yua Zawa said...

melampau gila...
apasal tulis religious islam, kalau pragai dah out of islam. pakai baju mcm x cukup kain..
isyh2.. geram nih

ummi iman said...

betulkan?urm..tak semua orang baik..tapi kita cuba untuk pergi ke arah kebaikkan..mengelokkan apa yang buruk..tapi zaman sekarang...terbalik jadinya...

Related Posts with Thumbnails