Pages

Thursday, August 19, 2010

KOMEN USTAZ NOR RAIHAN BERKENAAN EMEL ANEH TAPI NYATA

e-mail ni aku dapat pagi tadi dari seorang kawan..disebabkan selalu sangat dapat email yang berantai2 ni..aku selalunya tak pernah hiraukan tapi email macam ni selalu sangat penuh dalam inbox aku. sekarang bila dapat email n boleh dipercayai..kata-kata dari seorang ustaz aku rasa aku perlu kongsikan dengan semua...

Pekara di bawah ini adalah menyalahi 'syara' dan HARAM disebarkan .

1. Mempercayai ada yang berkuasa selain Allah dalam memakbulkan hajat kita adalah menyimpang daripada aqidah Islam yang murni berdasarkan firman Allah: "..Hanya ALLAH tempat kita minta pertolongan."

2. Sememangnya kita disuruh berusaha TETAPI janganlah usaha itu menyalahi syara' (hukum Allah). Cthnya: kita disuruh berusaha menghilangkan dahaga TETAPI janganlah berusaha dengan cara minum arak. Kita disuruh berusaha menghilangkan sakit TETAPI janganlah dengan cara menggunakan jin/ syaitan/jembalang. Kita disuruh berusaha mencarai r ezeki TETAPI janganlah mencuri @ merompak @ peras ugut. Demikianlah dalah perkara ini, kita disuruh berusaha TETAPI bukan dengan cara MENSYIRIKKAN ALLAH.

3. Apa yang membimbangkan ialah kalimah "SEND THIS KALIMAT TO 12 NICE PERSONS AND YOUR FINANCIAL POSITION IMPROVES WITHIN 12 HRS 100% GERENTI.MEMANG ANEH TAPI NYATA.. dah ada tuhan lain ke yang makbukan doa kita .suatu kalimah yang membawa kepada fahaman 'khurafat' dan 'syirik'.

4. Oleh itu, sila hentikan 'kerja yang tidak berfaedah ini'. Jangan menyebarkan fahaman yang salah lagi songsang ini.

5. Jika ada yang mempercayai kata-kata tersebut, "Siapa yang sanggup menjawab di hadapan ALLAH Ta'ala".. Firman Allah : "Dan janganlah kamu mengikut apa yang kamu sendiri tidak mempunyai pengetahuan mengenainya. Sesungguhnya pendengaran dan penglihatan serta hati; semuanya akan ditanya tentang apa yang dilakukannnya."(Surah Al-Isra': 36)

Sekian.


NOR RAIHAN BIN AZIZ
Imam BIMB
Jabatan Syariah.

16 orang berkata-kata:

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

TQ for the info

ummi iman said...

aah...sama-sam kongsi info

Rama2Ungu said...

bese mls nk layan mesej camnih...sms pun slalu je terima.

Abang Long said...

Salam. Benda ni dah lama wujud..bermacam2 cara atau kaedah dan yg terkini melalui e-mail. Selain cerita tentang hajjat yg mungkin termakbul, ada juga unsur2 ugutan jika tidak melakukannya..bagi mereka yg tidak berapa faham, mungkin terus mempercayainya..manakan tidak jika email tsb menyebut "jika tidak disampaikan kpd org lain musibah akan dtg"..apa2pun berhati2lah agar iman tidak terpesong dgn dakyah sebegini..

ummi iman said...

betul tu adik..selalu sangat terima..maksudnya..ramai yang percaya..

abg long--betul...mi memang sokong

~ataicha~ said...

thank for sharing ustaz...

ummi iman said...

bukan akak tau ustaz..hahahks..ni amik dari email..share ramai2

H Y D E said...

surat/emel berantai ye...

mengarut la kan..Allah shaja yg berkuasa ats kita bkn surat 2

sall said...

ummi iman:: Awak gi kat setting n awak klik pada comments kat situ awak kena set apa yang kita nak k. Selamat mecuba.

NICK IRFAN said...

sy pun slalu gak dpt e-mail mcm tu tp selalu sy buat x thu jer... hehe

ummi iman said...

aah..buat tak tah atau buang je..

tq sall

sop said...

terima kasih..
biasa emel yg info baik, sop kongsi dgn rakan lian..bukan kerana ayat2 yg berantai itu..
jika rajin, biasa sop edit dan buang ayat berantai (jik ada)

ms.GrEEn said...

bagus2..ramai g yg tatau asal nih kat luar sana..masih kip on percaya..kdg2 geram pon ade..tp biala...huhu (lgsg x brani nk tegur)Huuu

ummi iman said...

urmm..tula jangan biar macam tu je..kesian kawan2 yang keep on msg macam tu...dia tak tau tu...kalau boleh buat macam sop..buang yang berantai tu

zalizalu said...

huhu... dari dulu lagi dah menda nie.... elok biarkan je kalu ad surat berantai .. surat tu bukan nya tuhan nak sumpah2 kita

ummi iman said...

betul zalizalu...tegur org yg menghantar tu lagi elok..agaknya dia tak tau

Related Posts with Thumbnails